Geen gedoe, gewoon zoals het is

Al langere tijd was ik op zoek naar een vorm van fotografie dat goed bij mij past. Zoals de meeste wellicht wel weten ben ik niet bepaald het type om ‘zoete’ love- of babyshoots te doen. Ondanks dat er veel opdrachten mee te krijgen zijn en je het overal op social media voorbij ziet komen, verwijs ik deze aanvragen bijna altijd door naar collega fotografen. Toch merkte ik bij dat doorverwijzen dat ook ik graag mensen fotografeer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de vorm waar ik wel blij van word.

Wat ik momenteel vooral veel doe zijn bedrijfsreportages. Het leukste hiervan vind ik dat ik de kijker mee mag nemen in het bedrijf. Ik geef ze eigenlijk een kijkje in de keuken waar ze niet zomaar binnen kunnen stappen. Wie werken er binnen het bedrijf? Wat doen ze precies en waar staan zij voor? Onderwerpen die ik erg interessant vind en graag vertaal naar beeld.

 

Verhalen en herinneringen in beeld

Tijdens het maken van bedrijfsreportages merk ik dat ik meer wil. Ik wil verhalen maken en herinneringen vastleggen. Ik wil beelden maken die laten zien hoe het werkelijk is. Het lijkt me prachtig wanneer ik met mijn beelden iets kan vertellen of oproepen bij de kijker. Nog mooier zou zijn wanneer ik de kijker hiermee ook nog eens aanzet tot actie, al is het maar ‘bewust worden van’. Een reden voor mij om me meer te gaan verdiepen in reportages en documentaire fotografie.

 

Dit is waar ik blij van word

Bijna elk gezin heeft foto’s van de kinderen en een gezinsfoto waarbij ze allen vriendelijk lachend – in de mooiste kleren – naar de camera kijken. Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb, lijkt het me later veel mooier om juist terug te kunnen zien hoe jullie samen waren. Niet hoe goed je stil kon zitten of hoe mooi je kon lachen naar de camera, maar wat je deed en hoe je dat deed. Het zelfde geldt wanneer je een dierbare verliest. Dan wil je graag zien hoe die dierbare echt was, zoals jij die persoon kende. Niet zoals de buitenwereld hem/haar dacht te kennen.

Om dat vast te kunnen leggen moet je er voor open staan om iemand wat dichter bij te laten komen. Die persoon wil ik graag zijn als fotograaf. Een (mid)dag meelopen en zien hoe je leeft, wat je doet en wat je bezig houdt. Na wat onderzoek en rondvragen blijkt er een naam te zijn voor dit soort reportages. Dit is wat men noemt ‘Day in the Life’ fotografie. Ondanks dat een engelse benaming niet echt bij me past, dekt het wel de lading. Dus geen lifestyle shoot waarbij je alles van je ‘mooiste’ kant laat zien. In deze reportages laat je eigenlijk zien wie je bent wanneer er niemand kijkt..
En dat is waar ik blij van word. Beelden maken die een gevoel oproepen. Beelden die anderen – en ook mezelf – blij maken of ontroeren.


Hoe ziet jouw herinnering eruit?

De komende tijd doe ik nog wat try-outs bij wat gezinnen. Daarna ga ik voor het echt aan de slag en kan ook jij een reportage boeken. Natuurlijk is dit ook heel goed toepasbaar bij maatschappelijke- en reisreportages maar voor nu focus ik me eerst maar eens op families en gezinnen. Er moet natuurlijk wat te dromen blijven..

Afgelopen week mocht ik een middagje ‘meelopen’ met Jade, Nina en Loek, om een middagje uit hun leven vast te leggen.

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: